Geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Onder leiding van de Nederlandse Taalunie wordt gewerkt aan een breed en overkoepelend overzicht van de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis: Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, dat in 2016 zijn voltooiing krijgt.

De verschillende delen van de reeks beschrijven de literatuur uit Nederland en Vlaanderen van de middeleeuwen tot 2005. In 2016 verschijnt het laatste deel (deel 4 (II): Tom Verschaffel - 1700-1800: de Zuidelijke Nederlanden).De reeks wordt uitgegeven door Bert Bakker. Distributie in België wordt verzorgd door Standaard Uitgeverij.

De Taalunie is in 1997 gestart met dit project op advies van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Nederland en Vlaanderen stelden hiervoor de middelen ter beschikking. De auteursrechten van de Literatuurgeschiedenis worden beheerd en geëxploiteerd door de Stichting Literatuurgeschiedenis. Het bestuur van de Stichting wordt gevormd door de auteurs, de hoofdredactie en de Taalunie.

Literatuurgeschiedenis in andere talen

De Nederlandse Taalunie draagt ook bij aan geschiedenissen van de Nederlandstalige literatuur in andere talen. In 1999 verscheen Histoire de la littérature néerlandaise en in 2006 Niederländische literaturgeschichte, onder redactie van Duitse Neerlandici. In 2009 tenslotte, kwam A Literary History of the Low Countries uit, onder redactie van Theo Hermans, hoogleraar Nederlands aan het University College London.

Contactpersoon: 
Martijn Nicolaas