Literair talent Lize Spit wint Write Now! 2013

Rotterdam
23 juni 2013

Finalist wint juryprijs én publieksprijs

De 24-jarige Lize Spit uit Brussel is vanmiddag tot winnares van Write Now! 2013 uitgeroepen. Lize won de voorronde van regio Leuven en was vorig jaar ook finalist. Met haar verhaal ordehandhaver overtuigde zij de jury en won zij deze editie. Uit het juryrapport: “Op de jurytafel verblufte ze iedereen met een verhaal over de meest schrijnende achtervolging die we in tijden hadden gelezen. Een af verhaal dat er met kop en schouders boven uitstak, treffend, liefdevol en warm.” Daarnaast kreeg zij ook de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Metro Vlaanderen Publieksprijs.

Ruim 1.000 jongeren uit Nederland, Vlaanderen en Suriname stuurden verhalen, gedichten en theaterteksten in en daaruit werden 15 finalisten gekozen. Zij waren allemaal in de Unie in Rotterdam aanwezig voor de finale. En daar bleek Lize Spit de grote winnaar van dit jaar. Juryvoorzitter Vincent Van Meenen: “Ik vermoed dat deze dame bezig is aan een debuutroman en van zodra die uitkomt ren ik als eerste naar de winkel om hem te kopen.” Lize won een MacBook, een coachingstraject van literair agent Sebes & Van Gelderen en optredens tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival en Wintertuinfestival in Nijmegen. Omdat zij ook de Metro Vlaanderen Publieksprijs gewonnen heeft wordt haar winnende verhaal in Metro Vlaanderen gepubliceerd én ze won een Ipad.

De finalejury bestond uit voorzitter Vincent Van Meenen (winnaar Write Now! 2012), Erik Brus (eindredacteur literair platform Passionate Platform), Thomas de Veen (literair journalist voor o.a. NRC Handelsblad), Jan Herregods (redacteur Metro Vlaanderen) en Elco Lenstra (literair agent Sebes & Van Gelderen).

Iets te verliezen
Ook dit jaar brengt uitgeverij Graven13 een bundel uit met daarin alle finaleteksten van Write Now! 2013. Iets te verliezen bevat de verhalen en gedichten van alle vijftien finalisten van Write Now! 2013 en is vanaf vandaag te koop.

Over Write Now!
Write Now! is voor de dertiende keer gehouden en is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 t/m 24 jaar uit het Nederlands taalgebied. Winnaars van Write Now! worden steeds vaker opgemerkt door landelijke uitgeverijen. Met de titel op zak worden deuren geopend die anders gesloten bleven. De wedstrijd bracht bekende auteurs voort als Yusef El Halal (pseudoniem van Ernest van der Kwast), Maartje Wortel en Dennis Gaens. Anderen hebben een aanbieding van een uitgeverij op zak, of timmeren flink aan de weg met optredens op festivals en publicaties in magazines.

Write Now! 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door: Letterenfonds, Nederlandse Taalunie, SNS REAAL Fonds, VSBFonds, Gemeente Rotterdam, St. Fonds voor de Geld- en Effectenhandel, K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds, St. Steunfonds Culturele Activiteiten Den Bosch, Kunstraad Groningen, Gemeente Den Bosch, Gemeente Maastricht en Boekenbon.