Kris Cuppens wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2006

Den Haag
16 november 2006

Kris Cuppens wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2006 met de tekst Lied
Kris Cuppens is de winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2006. Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van het Comit van Ministers van de Taalunie reikte vandaag de prijs uit tijdens de Toneelschrijfdagen in Maastricht. Cuppens schreef Lied voor Braakland/Zhebilding.

De prijs van 10.000 euro gaat jaarlijks naar de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren.

In de autobiografische muziektheatermonoloog Lied plaatst Kris Cuppens zijn eigen herinneringen binnen het bredere kader van zijn familiegeschiedenis en de geschiedenis van Belgi. De jury over het stuk: Drie generaties Cuppens passeren de revue, waarbij zijdelings ook de grote Belgische geschiedenis aangeraakt wordt, met haar oorlog, het flamingantisme, de mijnstakingen. Openhartig beschrijft Kris Cuppens zijn eigen worsteling, twijfels en gevoelens, maakt hij als veertiger de balans op van wat geweest is of wat had kunnen zijn. Hoewel het gevaar op de loer ligt, is Lied door zijn authenticiteit en eerlijkheid nergens larmoyant of sentimenteel. Ook overstijgt het door de herkenbaarheid en invoelbaarheid het persoonlijke en particuliere.

Op www.braakland.be vindt u de winnende tekst en een reportage in mp3 over de auteur en het stuk.
De jury, Arie de Mol, regisseur en artistiek leider bij Els inc., Jan Van Dyck, dramaturg, en Danille Wagenaar, regisseur en artistiek leider bij Het Syndicaat, ontving dit jaar 90 inzendingen voor de Taalunie Toneelschrijfprijs.Andere genomineerden voor de prijs waren: Klaas Tindemans met Bulger, geschreven voor BRONKS en Eric De Volder met Au nom du pre voor Toneelgroep Ceremonia/Het Toneelhuis.

Het juryrapport vindt u op www.taalunieversum.org/taalunie/taalunie_toneelschrijfprijs/

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs: zaterdag 18 november van 15 tot 18 uur tijdens de Toneelschrijfdagen 'Ja, Nu' in Maastricht. Locatie: Platformbibliotheek Toneelacademie, Lenculenstraat 31-33, 6211 KP Maastricht.

De uitreiking wordt georganiseerd door het Platform Theaterauteurs samen met de Nederlandse Taalunie, Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Liesbet Vannyvel via info@taalunie.org.

Het reglement van de Toneelschrijfprijs en een lijst met vorige winnaars en alle voorgaande juryrapporten is te vinden op http://taalunieversum.org/taalunie/taalunie_toneelschrijfprijs/.

"