Internationale literaire ontmoetingen op Kwakoe Festival

Den Haag
16 juli 2015

De Taalunie, Read My World Amsterdam en de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland brengen Zuid-Afrikaanse, Surinaamse en Nederlandse schrijvers en artiesten bij elkaar.

Op zondag 19 juli aanstaande, om 15.00 uur, vindt tijdens het Kwakoe Festival in Amsterdam een literair programma plaats waarin Zuid-Afrikaanse, Surinaamse en Nederlandse schrijvers en artiesten elkaar ontmoeten. Het programma is samengesteld door Read My World. Uit Zuid-Afrika zijn Diana Ferrus en Kirby van der Merwe van de partij, uit Suriname Karin Lachmising en Robby Parabirsing (Rappa) en uit Nederland Gideon Everduim (beter bekend onder zijn artiestennaam Gikkels). De middag wordt gepresenteerd door Matthijs Ponte, programmeur van het Read My World-festival.

Het literaire programma heeft tot doel de verbindende rol van taal en meertaligheid duidelijk te maken voor mensen met diverse achtergronden. Hiermee wordt aangesloten bij de erfenis van Nelson Mandela, die tijdens het eerste weekend van het Kwakoe Festival centraal staat.

Nelson Mandela heeft naar eigen zeggen ooit Afrikaans geleerd om de taal van de onderdrukker te kunnen verstaan, maar zei hierover later vooral dat je het hart van mensen pas kunt veroveren als je ze ook kunt aanspreken in hun moedertaal. Dit vormt het uitgangspunt voor het literaire programma tijdens het Kwakoe Festival. De schrijvers zullen passages voorlezen, deze becommentariëren en er met elkaar over in gesprek gaan.

Sinds 1994, na de afschaffing van de apartheid, ondersteunt de Taalunie het onderwijs van het Nederlands en het Afrikaans in Zuid-Afrika. Sinds 2010 werken de Taalunie en Zuid-Afrika ook nader samen in diverse talige contexten, bijvoorbeeld op het terrein van taal- en spraaktechnologie. Op dit moment wordt bekeken of de Taalunie en Zuid-Afrika ook structureler kunnen gaan samenwerken in de uitwisseling van elkaars culturen en creatieve industrieën. Deze uitwisseling is een verrijking op cultureel, sociaal en economisch vlak. Cultureel, omdat we van elkaar kunnen leren. Sociaal, omdat we met elkaar kunnen samenwerken. En economisch, omdat we toegangspoorten kunnen bieden tot elkaars markten. Taal en meertaligheid scheppen dus kansen en bieden dus meerwaarde.

Met deze boodschap willen de Taalunie, Read My World en de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland samen een jong en divers publiek bereiken. Tijdens het openingsweekend van het Kwakoe Festival worden tot 60.000 bezoekers verwacht. Iedereen is van harte welkom om ook het literaire programma op zondagmiddag bij te komen wonen.

Meer informatie?
Voor de Taalunie: Kevin De Coninck, info@taalunie.org, www.taalunie.org.
Voor Read My World: Marije Koens, www.readmyworld.nl.
Voor de Zuid-Afrikaanse ambassade in Nederland: Lindsay Louis, www.zuidafrika.nl.