Hans Bennis nieuwe algemeen secretaris Taalunie

Den Haag
06 december 2016

Hans Bennis (°1951, Amsterdam) wordt per 1 februari 2017 de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. Dat heeft het Comité van Ministers van de Taalunie beslist.

Hans Bennis zal als algemeen secretaris leiding geven aan het Algemeen Secretariaat en hij is het eerste aanspreekpunt voor het Comité van Ministers van de Taalunie. Hij volgt Geert Joris op die eerder dit jaar afscheid nam. Het mandaat van algemeen secretaris duurt vier jaar en kan eenmaal met nog eens vier jaar worden verlengd. ‘Ik vind het een voorrecht en een uitdaging om samen met de staf van het secretariaat te kunnen werken aan een Taalunie die een centrale rol speelt bij de vorming van het beleid voor een levende en dynamische Nederlandse taal’, kijkt de nieuwe algemeen secretaris vooruit.

Hans Bennis, van huis uit taalkundige, is directeur van het Meertens Instituut en bijzonder hoogleraar Taalvariatie aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie de syntaxis van het Nederlands. Eind dit jaar neemt hij afscheid van het Meertens Instituut en gaat hij met emeritaat. Eerder gaf Hans Bennis leiding aan het Holland Institute of Generative Linguistics in Leiden en was hij docent aan de vakgroep Nederlands aan die universiteit. In 2007 werd hij benoemd tot buitenlands erelid van de Koninklijke Akademie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan.

De opdrachten aan de nieuwe algemeen secretaris zijn om, samen met het team van het Algemeen Secretariaat, de ingezette verandering van de Taalunie de komende jaren verder te zetten, het inhoudelijke kader verder in te vullen, de doelstellingen van de Taalunie uit te dragen naar de buitenwereld en de relatie met het veld te versterken.

Foto: Marleen van den Heuvel.