Freek Mariën wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2015

Amsterdam
05 september 2015

De Vlaamse toneelschrijver Freek Mariën heeft tijdens het Nederlands Theater Festival voor zijn stuk Wachten en andere heldendaden de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 gekregen. ‘Wachten en andere heldendaden is een anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt’, vindt de jury. De prijs bedraagt € 10.000.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is de prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen. De jury koos de winnende tekst van Freek Mariën uit 68 inzendingen. De uitreiking van de prijs vond plaats in Theater Bellevue in Amsterdam tijdens het jaarlijkse Theater Festival.

Freek Mariën  (Gent, 1988) is theatermaker en schrijver. Hij studeerde in 2012 af als Master in het Drama aan KASK Gent. Hij speelde o.a. bij HETPALEIS en De Maan. In 2009 richtte hij samen met Sarah Van Overwaelle het jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek op. Met de toneeltekst Vergiet won hij de Kaas & Kappesprijs 2012, die de beste jeugdtheatertekst uit Nederlands- Duits taalgebied bekroont. Begin 2015 besloten de twee oprichters van De Nietjesfabriek om elk apart hun eigen artistieke parcours uit te bouwen. Momenteel schrijft en regisseert hij bij Het Kwartier, waar Wachten en andere heldendaden vanaf maart wordt hernomen."

In Mariëns stuk Wachten en andere heldendaden staan vier personen op wacht voor een muur met uitkijkpost, waarachter zich een staatsgeheim bevindt. Als één van de vier wachters ongezien verdwijnt, raakt het hele systeem ontregeld. De jury noemt het ‘een eigenzinnig, krankzinnig en zinnig stuk over macht, (vastgeroeste) patronen, regeltjes, verwachtingen, de angst om ergens niet bij te horen, de prijs van (on)gehoorzaamheid, de omgang met gemis en verlies, maar ook over zaken als politiek en besparingen.’

De twee andere genomineerden waren Land van over zee. Een briefwisseling van Marjolein Bierens en Waar het vlakke land gaat plooien van Jibbe Willems.

Lees het volledige juryrapport (pdf).

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2015 bestaat uit Silvia Andringa (regisseur De Jonge Republiek, festival Halbstark Münster), Flip Filz (acteur en theaterdocent) en Ruth Mariën (dramaturg). Steven Peters is secretaris. Freek en Ruth Mariën zijn broer en zus en leiden samen het gezelschap Het Kwartier. Ruth is niet bij de stemming over de tekst van Freek betrokken geweest.

Over de Taalunie Toneelschrijfprijs
De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering ervan stimuleren. De Taalunie organiseerde de uitreiking samen met het Nederlands Theater Festival, de Tekstsmederij, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Nederlands Letterenfonds en de prijs wordt financieel ondersteund door het Lira-fonds, Sabam for Culture en deAuteurs.

Over de Taalunie
De Taalunie is de beleidsorganisatie voor het versterken van de positie van het Nederlands, zowel binnen als buiten het taalgebied. Zij ontwikkelt beleid, diensten en producten zodat het Nederlands optimaal benut kan worden. Op deze manier draagt de Taalunie bij aan het aantrekkelijk en levendig houden van het Nederlands. Want taal schept kansen.

Blijf op de hoogte van wat er leeft in de wereld van de Nederlandse taal en abonneer u op www.taaluniebericht.org. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunie.org en www.taalunieversum.org.

Noot voor de redactie: