Filip Vanluchene wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 met de tekst Citytrip

Den Haag
13 december 2008

Filip Vanluchene is de winnaar van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 met zijn stuk Citytrip. Linde van den Bosch, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, reikte op 13 december in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam de prijs uit. Vanluchene schreef Citytrip voor De Tijd/theaterMalpertuis.

De prijs van 10.000 euro gaat jaarlijks naar de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren.

Citytrip is een caleidoscopische theatertekst over de lotgevallen van de inwoners van twee Vlaamse dorpen in een geglobaliseerde wereld. Het is een duizelingwekkende tekst, geschreven voor drie acteurs die samen de vele personages die het stuk rijk is vertolken en de vertelling voortstuwen.

De jury over het stuk: ""Citytrip is knap van structuur, complex en gedurfd. Vloeiend wisselen de acteurs van personage, zowel vertelling als spel lopen naadloos in elkaar over. Zonder twijfel is het een uitdaging voor regisseur en acteurs om hiermee aan de slag te mogen! De vaak associatieve, impressionistisch getinte scènes buitelen over elkaar heen en ondertussen stuitert het verhaal over de aardbol, zonder onhelder te worden. Filip Vanluchene bedient zich in Citytrip van het voor hem zo typerende zelf geconstrueerde West-Vlaamse kunstdialect, doorspekt met allerlei modieus jargon uit andere talen, vooral het Engels. Gezegd moet worden dat zijn taal zich niet altijd even makkelijk laat doorgronden, maar wel een uiterst kleurrijke poëzie in zich draagt en vaak ook humoristisch werkt. Citytrip is een satirische schets van West-Vlaanderen, dat zeker, maar ook van de verwarrende tijd waarin we nu allemaal leven.""

De jury, actrice Carola Arons, regisseur Domien Van Der Meiren en dramaturg Hanneke Reiziger, onder leiding van dramaturg Steven Peters, ontving dit jaar bijna zestig inzendingen voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. De andere genomineerde voor de prijs was David Van Reybroeck met zijn tekst Missie.

Meer informatie over de winnaar en de Toneelschrijfprijs

Het juryrapport, het reglement van de Toneelschrijfprijs, een lijst met vorige winnaars en alle voorgaande juryrapporten zijn te vinden op www.taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs.

De uitreiking

De uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs vond plaats op zaterdag 13 december 2007 om 20.30 uur, in De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. De uitreiking werd georganiseerd door De Brakke Grond in samenwerking met de Nederlandse Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theaterinstituut Nederland/Offstage.

Nederlandse Taalunie

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.


Noot voor de redactie

Voor meer informatie over de Toneelschrijfprijs of de winnaar kunt u contact opnemen met Martijn Nicolaas, info@taalunie.org, telefoon + 31 6 24902960.

"