Drs. P gehuldigd door Nederlandse Taalunie en VRT

Den Haag
27 oktober 2009

De tweede Taaldag van de VRT in Brussel is dinsdag afgesloten met een onaangekondigde hulde aan Heinz Hermann Polzer, bij het grote publiek bekend als Drs. P. De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, overhandigde hem een bijzondere oorkonde namens de Nederlandse Taalunie en de openbare omroep.

Negentig jaar is hij deze zomer geworden en nog altijd schrijft hij teksten met het plezier van een kind dat de onbeperkte mogelijkheden van onze taal op speelse wijze uitprobeert. Aan Drs. P hebben wij onder meer de naam Plezierdichten te danken en de veeleisende maar vrolijke dichtvorm Ollekebolleke.

Op de oorkonde zijn in een zwierige, maar stijlvolle vorm tientallen woorden en uitdrukkingen verwerkt die de auteur in het leven heeft geroepen, met onder meer het bekende motief ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’.

Drs. P, die de intimiteit van zijn huis in Amsterdam haast nooit meer verlaat, was voor de gelegenheid naar de Taaldag van de VRT in Brussel gekomen. Zijn geestesgenoot, de zanger Jan De Smet van De Nieuwe Snaar, bracht hem een huldelied. Drs. P kreeg van het aanwezige publiek meermaals een langdurig applaus.

Het werk van Drs. P heeft nog niets van zijn frisheid verloren. Zijn Ollekebollekes zijn onlangs verzameld in het boek Zeslettergrepigheid en deze maand verscheen ook Souvenir de Paris, zijn liefdesbetuiging aan Parijs. Ook de verzamelde liedteksten zijn nog verkrijgbaar onder de titel Tante Constance en Tante Mathilde, dat alles bij de uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.


De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ludo Permentier, info@taalunie.org, telefoon + 31 70 346 95 48.