Taalunie maakt van jongeren Taalhelden

01 september 2014

Alle eerstejaars scholieren in het middelbaar onderwijs in Nederland en Vlaanderen krijgen gratis taalboekje

Met het boekje Nederlands voor Taalhelden lanceert de Taalunie in september 2014 een grootschalige actie om de belangstelling voor het Nederlands op een speelse en positieve manier aan te wakkeren bij jongeren. Vanochtend deelde minister van OCW Jet Bussemaker het Taalheldenboekje uit aan de eerstejaarsleerlingen van het Goois Lyceum in Bussum. In Hoboken deed Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits hetzelfde: zij gaf het boekje cadeau aan leerlingen van het Sint Agnesinstituut.

Alle andere eerstejaars scholieren van het middelbaar onderwijs in Nederland en Vlaanderen krijgen het handige taalboekje cadeau t.g.v. de start van het nieuwe schooljaar.

Twee scholen kregen vanochtend hoog ministerieel bezoek. In een auto met de emblemen van de Taalhelden reed Minister Bussemaker vanochtend de speelplaats op van het Goois Lyceum in Bussum. En op het Sint-Agnesinstituut in Hoboken (bij Antwerpen) maakte kersvers Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits haar opwachting. Beide ministers deelden het gratis boekje Nederlands voor Taalhelden persoonlijk uit aan leerlingen van het eerste jaar middelbaar onderwijs.

Ook alle andere eerstejaars in het taalgebied kunnen vanaf vandaag met het Taalheldenboekje aan de slag. “Met Nederlands voor Taalhelden willen we jongeren motiveren om meer met taal bezig te zijn”, aldus Geert Joris, algemeen secretaris van de Taalunie.

Speels
Nederlands voor Taalhelden is een speels signaal aan jongeren dat taal belangrijk is en dat ze aan hun beheersing van het Nederlands kunnen werken. ‘Als je aandacht besteedt aan taal, heb je een krachtig middel in handen om de doelen in je leven te bereiken,’ aldus auteur Ludo Permentier, medewerker van de Taalunie en taalcolumnist bij De Standaard. Het boekje oogt fris en vrolijk; taaltips en uitleg over spelling worden afgewisseld met boeiende weetjes en taalspelletjes.

300.000 scholieren
Het initiatief van deze campagne gaat uit van de Taalunie en vond steun bij de uitgevers Van Dale en Pelckmans. Zij bezorgen het boekje gratis aan 300.000 leerlingen t.g.v. de start van het nieuwe schooljaar. Er zijn plannen om het boekje ook in Suriname te verspreiden (lid van de Taalunie).

Omdat het Taalheldenboekje een erg praktisch boekje is waar iedereen baat bij kan hebben, is het ook in de boekhandel verkrijgbaar of bestelbaar.

Handig naslagwerkje
Het Taalheldenboekje is niet bedoeld als leerboek, wel als naslagwerk. Het is getoetst aan het referentieniveau Nederlandse taal dat in Nederland voorgeschreven wordt voor de beoogde leeftijd en bij wat er in Vlaanderen in het secundair onderwijs aan taalkwesties moet worden behandeld. De terminologiekeuze is afgetoetst aan de Advieslijst Taalbeschouwelijke termen Nederlands.

Nederlands voor Taalhelden

  • © Nederlandse Taalunie en Ludo Permentier, 72 p.
  • ISBN: 9789082213409
  • Prijs in de boekhandel: € 4,99

Lancering Taalhelden.org
Tegelijk met het boekje lanceert de Taalunie de website taalhelden.org voor en door jongeren vanaf 14 jaar. Jongeren kunnen er grasduinen in een schat aan informatie over onze taal. Geniet van Taalkunstenaars, leer Anderlands, scroll razendsnel door de geschiedenis van het Nederlands en zoek op de hele wereld naar de sporen van onze taal!

Voor de pers

  • Als bijlage vindt u een inkijkversie van het Taalheldenboekje alsook de cover in hoge resolutie. 
  • Wilt u graag een van de foto's (rechts hiervan) gebruiken? Neem dan contact op met pdelaet[at]taalunie.org.  
  • Auteur Ludo Permentier was te gast in het Nederlandse radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits. U kunt het interview hier herbeluisteren.  
Downloads