Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 bekend

Den Haag
27 augustus 2015

De toneelschrijvers Marjolein Bierens, Freek Mariën en Jibbe Willems zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015. Deze jaarlijkse prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt 10.000 euro.

De teksten waarop de jury haar keuze liet vallen zijn: Land van over zee – een briefwisseling (Marjolein Bierens), Wachten en andere heldendaden (Freek Mariën) en Waar het vlakke land gaat plooien (Jibbe Willems).

Uitreiking
De laureaat wordt bekendgemaakt op zaterdag 5 september om 17.00u in Theater Bellevue, Leidsekade 90 in Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van het Nederlands Theater Festival. Tijdens een speciale middag over de theatertekst wordt ook het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt en spreekt toneelschrijver Sophie Kassies ‘De Staat van de Nederlandse Theatertekst’ uit op uitnodiging van De Tekstsmederij.

Jury

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit Silvia Andringa (regisseur De Jonge Republiek, festival Halbstark Münster), Flip Filz (acteur, theaterdocent) en Ruth Mariën (dramaturg). Steven Peters is secretaris.

Over de Taalunie Toneelschrijfprijs

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Nederlands Theater Festival, de Tekstsmederij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds.
De prijs wordt financieel ondersteund door deAuteurs, SABAM for Culture en Stichting Lira.

Over de Taalunie

De Taalunie is een beleidsorganisatie voor het Nederlands. Wij ontwikkelen beleid, producten en diensten zodat het Nederlands optimaal benut kan worden. Op deze manier dragen wij bij aan het aantrekkelijk en levendig houden van het Nederlands. Want taal schept kansen. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunie.org en www.taalunieversum.org.

Over het Nederlands Theater Festival

Van 3 - 13 september toont het Nederlands Theater Festival de beste voorstellingen van het moment op diverse locaties in Amsterdam. Het festival reikt vele prijzen uit waaronder die voor de beste acteurs van Nederland, laat succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien, staat vooraan in het gesprek over de rol van theater in de samenleving en laat grenzen tussen verschillende kunstdisciplines vervagen.

Bekijk het volledige programma van het Nederlands Theater Festival op www.tf.nl.

__________________________________________________________________
Programma 5 september 2015, 17:00-18:30:
• de uitreiking van het TheaterTekstTalent Stipendium aan Anna van der Kruis;
• de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs;
• de Staat van de Nederlandse Theatertekst door Sophie Kassies;
• een borrel op het terras.

De presentatie is in handen van Lex Bohlmeijer (Radio 4, De Correspondent) en Timen Jan Veenstra (toneelschrijver, medeoprichter De Tekstsmederij).
Kaarten à € 6,50 inclusief drankje zijn verkrijgbaar via www.tf.nl. Zie ook: http://tf.nl/programma-onderdeel/dag-van-de-toneeltekst/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn Nicolaas: mnicolaas@taalunie.org of telefoon + 31 6 24902960.

Het reglement van de Toneelschrijfprijs en een lijst met vorige winnaars en voorgaande juryrapporten is te vinden op: www.taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs.