Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2012 bekend

Den Haag
26 september 2012

De toneelschrijvers Ad de Bont, Peter De Graef en Willem de Wolf zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2012. Deze jaarlijkse prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt € 10.000.

De teksten waarop de jury haar keuze liet vallen zijn: Mehmet de Veroveraar van Ad de Bont, Stanley van Peter De Graef en Krenz, de gedoodverfde opvolger van Willem de Wolf.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 19 november in de Rotterdamse Schouwburg. Judith Herzberg houdt bij die gelegenheid de jaarlijkse Taalunie Toneellezing. Studenten van theateropleidingen in Nederland en Vlaanderen kiezen hun eigen winnaar en reiken hun eigen prijs uit.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit José Kuijpers, actrice bij Het Zuidelijk Toneel Tilburg, Jo Roets, artistiek leider van Laika Antwerpen en Joris van der Meer, vrijgevestigd dramaturg die o.a. werkt voor Toneelgroep Amsterdam en Toneelgroep Oostpool. Steven Peters is de secretaris.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en de Rotterdamse Schouwburg.


De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Fernhout: info@taalunie.org of telefoon + 31 70 346 95 48.

Het reglement van de Toneelschrijfprijs en een lijst met vorige winnaars en alle voorgaande juryrapporten is te vinden op: taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs

Informatie over de teksten en hun auteurs is terug te vinden op schrijverspodium.be. Dennis Meyer en Evelyne Coussens schrijven een kort essay over de nominaties. Dat verschijnt begin volgende week op Schrijverspodium.

Op dezelfde avond draagt Pieter de Buijser, nu in het bezit van de Marie Kleine-Gartman Pen deze over aan de volgende houder. De Marie Kleine-Gartman Pen is een initiatief van het Nederlands Toneelverbond. nederlandstoneelverbond.nl.